2021. máj. 15 - aug. 31.

Kincskeresés erdőn, mezőn

Szabályzat

Kolon-tavi madárles? Séta az Árpád-kori faluban? Felhőlesés a Báránypirosító tanösvényen? Ismerősen csengenek ezek a nevek vagy most hallottál először róluk? A jó idő beköszöntével olyan kiránduló helyekre hívunk benneteket, melyeket mi magunk is nagyon szeretünk. Éppen ezért elhelyeztünk nektek öt kincsesládát is öt helyszínen. Programajánló, 2021, nyár! 

Mi a teendő?

  •  Találd meg a dobozokat a Kincskeresés erdőn, mezőn elnevezésű Google Térkép alapján! (Link: https://bit.ly/33QwV1t)
  •  Vigyél el egy kincset a dobozból és rejts bele valamit te is a következő megtalálónak!
  •  Írd be a megtalált dobozban lévő vendégkönyvbe a neved és a látogatás időpontját, hogy tudjuk, hányan vettetek részt a játékunkban!
  •  A dobozok augusztus 31-ig várnak bennetek a helyszíneken!
  •  A megtalálás élményét velünk is megoszthatod a Facebook oldalunkon!


Hol találjátok meg az elrejtett kincseket?

1. Szent Hubertus Parkerdő GPS: 46°57'11.355"N 19°33'49.827"E
2. Csalánosi Parkerdő GPS: 46°53'0.747"N 19°37'23.783"E
3. Madárles a Kolon-tónál GPS: 46°47'21.254"N 19°19'46.005"E
4. Báránypirosító-tanösvény GPS: 46°51'53.840"N 19°25'31.814"E
5. Középkori időutazás Tiszaalpáron GPS: 46°49'32.741"N19°59'20.361"E  


A helyszínek Kecskemét 25 - 30 kilométeres körzetében helyezkednek el, nemzeti parkba, tanösvényekre, természetes vizekre kalauzolnak. Családi, baráti kirándulásokhoz nagyon szeretjük, sőt, minden helyszín kipróbáltan kutyabarát is.


Hasznos információk

Fontos! Kérjük, a kirándulásotokat a hatályos járványügyi szabályok betartásával tervezzétek és továbbra is vigyázzatok egymásra!
Kutyasétáltatásra kizárólag pórázon van lehetőség.
Jelen kincskereső játékunk nem tartozik a hivatalos geocaching játék keretébe.

Izgalmas kincskeresést kívánunk:

A Hi! Kecskemét Csapata    

 

1. Szent Hubertus Parkerdő (Nyíri erdő) GPS: 46°57'11.355"N 19°33'49.827"E

A dobozt keresd az erdő mélyén, korhadt fának álcázva. :)           

FIGYELEM! Hétfőn és kedden zárva tart.      

Látnivalók: A Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri erdőben lévő parkerdő a helyek kedvelt kirándulóhelye. Itt található a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai mogyorós-tölgyes erdeje, amely számos látnivalót rejt. A több mint ezer hektáros Nyíri erdő a dámvad, őz, vaddisznó, nyúl, róka, mókus, számtalan madárfaj és apróvad élőhelye. Az 1848 méter hosszú tanösvényen tájékoztató táblák mutatják be az erdő élővilágát. A Vadászati Tanösvény mellett a Lombkorona tanösvény is népszerű útvonal. Itt található még az Aradi vértanúk emlékműve, a Szent Hubertus kápolna és az országos hírű 1848-49-es emlékmúzeum. 

 

2. Csalánosi Parkerdő GPS: 46°53'0.747"N 19°37'23.783"E

A városból kiérve üdítően borul fölénk a csendje, itt is kerestünk egy jó kis rejtekhelyet. A dobozt keressétek a fatörzsek között! :)  

Látnivalók: A Csalánosi erdő részét képező 68 hektáros Parkerdő Kecskemét határában található. A természetet szerető lakosok számára megbecsült rekreációs kirándulóhely, ahol piknikre, pihenésre alkalmas padok, asztalok, esőbeálló várják a kirándulókat. A parkerdő számos rendezvénynek, koncerteknek adott már otthont. A Sasfészek étterem parkolójából rövid sétával érjük el a helyszínt.    

 

3. Madárles a Kolon-tónál GPS: 46°47'21.254"N 19°19'46.005"E

A dobozt keressétek a Kanyókám-vizi kitekintő ponton!:)

A nádirigók és fülemülesitkék lakhelyéhez, az Izsákhoz közeli Kolon-tóhoz hívunk benneteket.

Több útvonalon is bejárható a Duna-Tisza közének egyik legjelentősebb édesvízi élőhelyének területe. Mi már nagyon vártuk, hogy meglessük az énekes légtornászokat a nádasban! 

Látnivalók: A tanösvény 6 kilométeren mutatja be a Kolon-tó jelenlegi állapotát és a nagy kiterjedésű nádas-mocsár gazdag élővilágát. A tó szélén haladva láthatunk gyurgyalagokat, szalakótát, zöld gyíkot és vízisiklót is. Májusban rajzik a fokozottan védett lápi szitakötő, mely ezerszámra repül ilyenkor.

A tó nádas mocsarak, fűzlápok, zsombékosok hazája, ideális költő helye sok hazánkba elforduló gémfajnak. A tanösvény végén található kilátótoronyból a kiterjedt nádas figyelhető meg.

A Kanyókám-vize kitekintőpontnál egy kisebb nyílt víz felületre látunk rá, ahol nyári ludakat, nagy kócsagokat, kis kormoránokat láthatunk táplálkozás közben.

+1 A kövek szerelmeseinek ajánljuk a Soltszentimre határában található Árpád-kori pusztatemplom, a regényes nevű Csonka-torony meglátogatását is. Kiindulási javaslatunk A Kolon-tó Kecskeméttől 27 km-re délnyugatra fekszik, és több irányból is megközelíthető. Legkönnyebben az 52 számú főútról Izsák felé letérve érhető el. A tanösvény Izsákon a sportpályánál indul, majd a nádas szélén halad tovább a kilátóig. Parkolni a focipálya parkolójánál lehet, kérjük a tanösvényt gyalogosan járják be. Az élővilágról, látnivalókról vagy vezetett túrák lehetőségeiről további információkat találtok a www.kolon-to.com vagy a www.knp.hu oldalán. (beágyazás, link honlapokra,FB oldalra visz) https://www.facebook.com/KolonTo  

 

4. Báránypirosító-tanösvény GPS: 46°51'53.840"N 19°25'31.814"E

A dobozt keressétek a tornázás utáni kényelmes pihenő környékén egy fa takarásában! :)   

A tornapályán túl apró, kékes virágokat látva tudtuk, hogy jó helyen járunk. Ahogy neve is árulkodik, a báránypirosító gyökérzetéből nyert festékkel régen a juhok szőrét jelölték, de még ma is felhasználják kozmetikumokban. A kincshez vezető ösvényen bizonyosan találkozhattok a hely névadó, védett növényével.    

Látnivalók: A tanösvény a félig kötött homokterületek geológiai, növény- és állattani jellemzőit mutatja be. A tanösvény elején egy fitnesz gépekkel felszerelt erdei tornapályát találunk, majd ezt elhagyva jutunk a tanösvény útvonalára, mely egy ideig a piros sáv jelzésű túraútvonalát követi. A 7. állomás a déli területrész egyik magasabb buckáján helyezkedik el, ahonnan szép kilátás nyílik a homokbuckás tájra.   Kiindulási javaslatunk: A tanösvényt az 52. számú főút 20. km szelvényénél lévő Naprózsa Oktatóközpont parkolójából éritek el.    

 

5. Középkori időutazás Tiszaalpáron GPS: 46°49'32.741"N19°59'20.361"E

A középkori falu hétköznapjainak helyszínén is elrejtettünk egy kincsesládát, ezt pedig a tiszaalpári skanzenben találjátok.

A dobozt keressétek a vesszőfonat mentén! :)     

Látnivalók: A térség a bronzkor időszakától lakott volt, ezt bizonyítja az itt talált régészeti leletek és lelőhelyek sokasága. A 2000-ben épített honfoglalás kori település rekonstrukciója a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg. Az apró skanzen az eredetihez képest kissé zsúfolt, hiszen a valóságban egy falu 4-6 hektáron terült el. A felépített falurészletben megtekinthetőek a korabeli mindennapi élet és az állattartás építményei: félig földbe mélyített veremház a maga egyszerű berendezésével, külső kemence, vesszőfonatos karámok, vesszőbéléses kút, gabonatároló vermek. A helyszín 5, 2 km távolságra van a szintén népszerű tőserdei kirándulóhelyektől, gyalogtúrával is megközelíthető.

Kapcsolódó galéria

Széchenyi 2020